Het ontstaan van Astrimex

Het ontstaan van Astrimex


Astrimex is opgericht in 1946 door een aantal bouwmaterialenhandelaren die hun in- en verkoopkrachten wilden bundelen. . De landelijke dekking door een verkooporganisatie was toen bijzonder en zeker voor leveranciers buiten Nederland interessant. Het kantoorpand van waaruit geopereerd werd was gevestigd aan de Herengracht 504 in Amsterdam. Dit kantoor was twee weken eerder reeds in gebruik genomen.


De eerste succesfase is die van boardproducten geweest. In de 50-er en 60-er jaren waren, ook in Nederland, veel fabrikanten van boardproducten. Eén van de belangrijkste grondstoffen van board zijn vezels, in Nederland waren dit zowel hout als rietvezels. Zachtboard is poreus en daardoor geluiddempend, wat zorgde voor een akoestisch aangenamer binnenklimaat. Astrimex heeft tot in de tachtiger jaren zelf boardproducten geproduceerd en was daarin een grote marktpartij.

Tal van producten zijn kortere of langere tijd in het leveringsprogramma opgenomen geweest. Oude Astrimex-documentatie laat een grote verscheidenheid aan producten zien die ooit met meer of minder succes zijn gevoerd. Daglichtkoepels, metalen gevelbekleding en tal van soorten plaatmateriaal.

De specialisatie naar plafond- en wandmaterialen is ingezet in de 80-er jaren. Er verschenen steeds meer aanbieders, zowel nationale als internationale partijen, van plafond- en wandproducten op de Nederlandse markt die op zoek waren naar afzetkanalen. Voor veel partijen was het onmogelijk om direct aan de verwerkers van deze producten (montagebedrijven) te verkopen, dus werd er gezocht naar tussenhandelaren. Dit sloot goed aan bij de ambities en opgedane ervaring binnen Astrimex. Vanaf het begin is Astrimex ook betrokken geweest bij het bewerken van producten voor plafonds en wanden. Al meer dan 40 jaar worden panelen en profielen op maat gemaakt en of in kleur gespoten, en dat wordt nog steeds gedaan.